Levý banner
Pravý banner
MENU


0 0 kr.
999 kr. mere, for at få gratis forsendelse
Kategori

Hvordan læser man et energimærke?

Nyheder og meddelelser

Zascha

Reading the energy label is easier than it seems. We will prove it to you in the next few paragraphs.

Energimærker markerer og sorterer produkter i henhold til deres energikrav. Med andre ord hjælper de dig med at få en idé om, hvilke produktomkostninger du kan forvente. Det motiverer også producenterne til at skabe produkter i bedre kvalitet, samt produkter der er mere energibesparende. 

Hvad kan man læse på energimærker?

Energimærkernes nuværende form er meget simpel. På produktets emballage finder du i alt 7 energiklasser, der er inddelt i farver (fra grøn, som er det bedste, til rød, som er det værste) samt bogstaverne A til G. Bogstavet A betyder, at det er det mindst energikrævende produkt, og bogstavet G betyder, at det er det mest krævende. Du kan finde produktets specifikke klasse ved den sorte pil og det hvide bogstav i højre side af etiketten. Etiketten indeholder også information om forbruget i kilowatt per 1000 timer, hvilket er en værdi, der svarer til den gennemsnitlige årlige husholdningsbelysning. Du finder også en QR-kode på energimærkerne, som giver dig adgang til den europæiske produktdatabase (EPREL). Her finder du detaljerede oplysninger om produktet.


Bemærk: På en hjemmeside kan energimærket erstattes af en basal energipil (du finger det, lige efter du har klikket på produktet). Pilen omdirigerer dig til det specifikke produkts mere detaljerede mærke.


Den oprindelige inddeling af energimærker

Måske husker du den oprindelige inddeling af energimærker med kategorierne A+++, A++ mv. Der skete dog en ændring i marts 2021. Alle produkter, der kom på markedet efter 1. maj 2021 skal anvende den korrekte form og fra 2024 må der kun være de nye energimærker.

Hvorfor er der sket en ændring?

Der var et par årsager til ændringen. Den primære grund er, at den seneste udvikling i løbet af årene har ført til, at lamper, enheder og pærer er blevet mere og mere energieffektive og økonomiske. Forskellene mellem A+, A++ eller A+++ blev næsten blandet helt sammen af denne grund, og deres markering med samme bogstaver (med plustegn) var forvirrende. Den nye mærkning er mere fordelagtig for os forbrugere. Den er også mere striks. Produkterne i den højeste klasse A+++ kan eksempelvis nu klassificeres helt ned til kategori C. Selv kategori A og B er næsten tomme, hvilket skaber plads til andre innovative ressourcer i fremtiden.

Hvis et produkt ikke har et energimærke

Ifølge forordningen finder du ikke energimærket på alle lamper. Det gælder i følgende tilfælde:


Lamper uden en lyskilde. Når du køber en pendel, loftlampe eller andre typer lamper uden en lyskilde, vil produktet ikke være mærket med et energimærke. Lampens energiforbrug er et resultat af lyskilden, som kunden selv sætter i lampen.

Lyskilden kan fjernes. Dette er lamper, hvor lyskilden kan udskiftes. Du kan finde energiklassen i instruktionerne, og den gælder kun den pågældende lyskilde.

Lyskilden kan ikke fjernes. Det vil sige, at lampen inkluderer en lyskilde, der er en fast del af lampen. Det kan f.eks. være LED-strips. I dette tilfælde finder du energieffektiviteten i instruktionerne, og den gælder kun for den pågældende lyskilde.

Andre undtagelser. Andre undtagelser, der ikke har et energimærke, inkluderer bl.a. batteridrevne lommelygter, lyskilder med specielle teknologier, lyskilder til køretøjer eller farverige lyskilder (julelys og andre små, dekorative produkter). 

Autor článku:

Zascha Překlady_externisti

Spørg om alt

Clara

Vi vil hjælpe dig med et valg såvel som tekniske udfordringer

78733244  (Man-fre fra kl. 8:00 til 16:30)

Spørg

Copyright © 1994 - 2024 Donoci s.r.o. Alle rettigheder forbeholdes. Information om personlig databehandling. i