Levý banner
Pravý banner
MENU


0 0 kr.
999 kr. mere, for at få gratis forsendelse
Kategori

Hvilke typer lyskilder findes der?

Lyskilder
ZaschaZascha

Svar:

Der findes mange former for belysning, lamper og selvfølgelig også lyskilder. Du skal vælge en passende lyspære baseret på vigtige egenskaber og attributter, og en af disse egenskaber er selvfølgelig også pærefatningen, som skal passe til lampen.

Hvad er en pærefatning? 

En pærefatning er en del af lyspæren, hvori pæren forbindes med lampen. Når pærefatningen er forbundet med lampefatningen, kan den overføre elektricitet fra elnettet til pæren. Alle lamper er forsynet med en specifik fatning, og lyspæren skal derfor også være udstyret med den rette fatning. 
 
LED-teknologi som et effektivt alternativ
 

LED-teknologien er den mest moderne og mest effektive teknologi. Denne teknologi er betydeligt mere energibesparende, den har en lang levetid, og den erstatter alle eksisterende lyskilder, hvilket vil sige, at alle almindelige lyspærer, med alle typer pærefatninger, også fås som LED-lyspærer. Du kan endda også vælge mellem forskellige faconer størrelser. 

 
Lyskildens strømforsyning/indgangseffekt 

Lyskilderne drives af 230V AC – fra elnettet
I dag bruges 230V LED-pærer oftest som en erstatning til almindelige lyspærer og spotlights med en spænding på 230V. Du skal blot udskifte disse pærer - du behøver ikke at købe ekstra tilbehør.
 
Lyskilderne drives af 12V – til disse pærer og lamper har du i de fleste tilfælde brug for en strømforsyning, som konverterer spændingen fra 230V til 12V (nogle LED-lamper er allerede forsynet med en integreret strømforsyning). Husk, at du har brug for en passende type strømforsyning/transformer til forskellige typer lyspærer.    
  
Fatningstyper
 
Skruefatning (en fatning med gevind)
 
De mest almindelige pærefatninger er dem med skruegevind, og disse er inddelt efter størrelse. De fås i forskellige størrelser og er velegnet til forskellige former for brugsanvendelser. Tallet angiver pærefatningens diameter i millimeter.  
 
E27
Store E27-fatninger er de mest almindelige. De er er også kendt som "Edison-fatningen", hvilket er årsagen til bogstavet "E", og tallet 27 indikerer diameteren i millimeter. 

LED-lyspærer, halogenpærer, energisparepære, almindelige glødepære samt vakuumrør er forsynet med denne fatning. Lamper med sådanne pærefatninger er velegnet til primærbelysning i rum, garager, gange, kældre samt til udendørsbrug. De fleste pærer med en E27-fatning er beregnet til en spænding på 230V, men der findes også lavspændingspærer til 24V.  
 
E14
En standard lille skrue med en diameter 14 mm er den næstmest almindelige. Det dagligdags udtryk for denne skrue er "lille Edison-skrue".. 
En lille E14-fatning er den næstmest almindelige fatning. Denne fatning kaldes også for den "lille Edison-fatning". 

E14-pærer har en lav indgangseffekt
(25W eller 40W), og de er som regel beregnet til designerlamper, dekorative lamper, lamper og pendler, til køkkenemhætter mv. Disse pærer er som regel formet som et stearinlys eller en dråbe. E14-pærer kan også være såkaldte reflektorpærer. Disse pærer fremstilles også som LED-pærer samt standardpærer. Kompakte, energibesparende lysstofrør er ofte forsynet med en E14-fatning. Disse kompakte, energibesparende lysstofrør erstatter almindelige lyspærer.  
 
 
E40 – “Goliath”
Denne fatning er den største form for skruefatning, og den har en diameter på 40 millimeter.

Denne fatning er beregnet til kraftige anvendelser. Tilbage i tiden blev denne fatning brugt til lyskilder med en udgangseffekt på op til 2000W, men i dag bruges den primært til vakuumrør med en effekt på op til 400W. Takket være denne fatnings egenskaber bruges den primært i lyspærer, der er særligt beregnet til industri- og udendørsbelysning. 
 
 
E10 – “Miniature Edison-fatning“
Fatning til lyspærer med lav spænding. E10-fatningen bruges primært i lommelygter og julelyskæder.
 
Bajonetfatning
 
Bajonetfatninger er cylinderformet med to stifter. De passer ind i L-formede åbninger i en lampefatning. Der er en fjeder i bunden af fatningen. Lyskilden indsættes i lampefatningen ved at trykke den mod fjederen, hvorefter man drejer pæren for at fastgøre den. Takket være fjederen er bajonetforbindelsen stødresistent. 
  
 
B22
Disse fatninger er lavet som LED-pærer, men de bruges også i energisparepærer samt halogenpærer. De er beregnet til en 230V spænding. 
  
B22d
I vores webshop finder du LED-pærer med denne fatning, og de er bl.a. beregnet til udendørsdekorationer.
 
GU10
G'et er det første bogstav i det engelske ord "globular", som betyder kugleformet, U'et står for pærens facon, og tallet 10 indikerer mellemrummet mellem stifterne i millimeter. 

GU10 er en fatning med to symmetriske stifter, som hver måler 5 millimeter i diameter, og som har et mellemrum på 10 millimeter. Denne fatning var oprindeligt beregnet til halogenlyskilder med retningsbestemt belysning. I dag erstattes de a GU10 LED-pærer, som fås i tre forskellige farvetoner og i fire forskellige grupper, der er opdelt efter effekt (watt). 

Denne fatning er meget almindelig, den er beregnet til en 230V spænding, og den findes typisk på lyspærer til spotlamper. Nogle typer LED-pærer med denne fatning kan også dæmpes. 

 
Stiftfatning 
 
Denne bruges ofte i lysstofrør og kompakte lysstofrør. Fra plastikenden af fatningen stikker der to eller fire stifter ud. Pærerne med to stifter har en indbygget starter, og de kræver en ekstern choke for at fungere. Pærerne med fire stifter i fatningen kræver en ekstern ballast. Disse fatningstyper bruges sommetider også til halogenpærer. 

 
G13
Denne pærefatning bruges til T8-lysstofrør. Det er en ældre type lysstofrør, som er blevet anvendt i årtier. Fatningens typiske kendetegn er den brede diameter på 26 mm og den gode farvegengivelse, der som regel spænder mellem 80-90 Ra. De bedste modeller kan endda komme helt over 90 Ra. Lysstofrør med en G13-fatning tændes via en elektromagnetisk ballast. I dag produceres der også T8 LED-lysstofrør, som tilsluttes direkte til en AC 230V, og i modsætning til almindelige lysstofrør har T8 LED-lysstofrør ikke brug for en starter eller en choke. Den elektromagnetiske ballast er direkte indbygget i røret. Denne fatningstype er velegnet til belysning i hjemme, garager, på værksteder samt i offentlige bygninger og i industribygninger. 
 
G5
Denne fatning er beregnet til en 230V AC spænding, og den anvendes ofte i moderne T5-lysstofrør, som gradvist erstatter den ældre T8-type. Fordelen ved T5-lysstofrør er den mindre størrelser samt en diameter på kun 16 mm. Disse lysstofrør (T5) er velegnet til belysning af offentlige områder, supermarkeder og kontorer. Den bruges også ofte i akvarier. T5 LED-lysstofrør er også tilgængelige, og de har ikke brug for en ballast. 
 
 
2G7
Energibesparende plug in-lysstofrør/pærer med fire stifter. 
 
 
S14s
Du kan finde fluorescerende lamper og lysstofrør med denne fatning i vores webshop. Du kan også finde fluorescerende LED-lamper og lysstofrør med en S14s-fatning. 
 
 
Andre almindelige fatningstyper (plug-in)
 
 
G4
Fatning med to stifter (længere stifter såsom nålestifter) med et mellemrum på 4 mm mellem hver stift, som indsættes i lampen. Denne fatning bruges i halogenpærer samt i LED-pærer med en 12V spænding, hvilket er velegnet til belysning af badeværelsesskabe, bogreoler, spejle, køkkenenheder, nedsænkede lofter samt barer.  
 
 
G9

Denne fatning er beregnet til en 230V spænding og består af to flade stifter med et mellemrum på 9 mm mellem hver stift. Pæren er nem at indsætte. Denne fatning var oprindeligt beregnet til halogenbelysning, men i dag bruges den også til G9 LED-pærer. Fatningen anvendes også meget i moderne lamper. Denne fatning kan ligeledes findes i loft- og væglamper, små spotlamper samt i skrivebordslamper. 

 
 
MR16/GU5,3

Denne fatning kaldes både for MR16 samt GU5,3, og den har to stifter, der minder om torne, og der er et mellemrum på 5,3 mm imellem dem. MR er en forkortelse for det engelske "multifaceted reflector". Den er beregnet til en 12V spænding, men også til en standard netspænding. Fatningen bruges i spotlamper (indbyggede, væg, loft). Lyspærer med en MR16-fatning er velegnet til områder, hvor der er meget fugt, og de bruges således på badeværelser, i brusekabiner, swimmingpools, køkkener mv. LED-pærer og halogenpærer med denne fatningstype er også tilgængelige. 

 
GX53
En speciel fatning til flade, runde lyspærer eller reflektorpærer (retningsbestemte). Velegnet til både indendørs og udendørs brug. 

Til sidst skal vi opsummere de mest almindelige fatningstyper og deres anvendelse i LED-design: 
 
LED-lyspærer:
E27
E14
G4
G9
 
LED-spotlamper
GU10
MR16/GU5,3
 
LED-lysstofrør
G13(T8)
G5(T5) 
 
Hvis du har brug for hjælp, skal du endelig ikke tøve med at kontakte vores supportteam.

Basisfatningstyper 

 Patice

Autor článku:

Zascha Překlady_externisti

Spørg om alt

Clara

Vi vil hjælpe dig med et valg såvel som tekniske udfordringer

78733244  (Man-fre fra kl. 8:00 til 16:30)

Spørg

RELATEREDE produkter

Copyright © 1994 - 2024 Donoci s.r.o. Alle rettigheder forbeholdes. Information om personlig databehandling. i