Levý banner
Pravý banner
MENU


0 0 kr.
999 kr. mere, for at få gratis forsendelse
Kategori

Hvad er lysstrøm og lysstyrke?

Lyskilder

Svar:

En vigtig egenskab, når man leder efter en lyskilde, er dens lysstrøm, hvilket som regel er angivet på emballagen. Det er et udtryk for mængden af lys, som udsendes af lyskilden i alle retninger på et sekund.

Når man køber lyspærer, er det nødvendigt at tage højde for lysstyrken. Lysstyrken udtrykkes primært i form af lysstrøm i lumen (lm). Vi kan finde oplysninger om dette på pærens emballage. Denne enhed fortæller os, hvordan en bestemt lyskilde vil lyse. Glødepærer har primært en lysstrøm på omtrent 13,5 lm/W. LED-pærer spænder mellem 30-110 lm/W. Alligevel er tallet i watt ikke direkte proportionelt med LED-pærens lysstyrke. Derfor bør man ikke handle på dette for at afgøre en LED-pæres lysstyrke, som f.eks. er muligt, når man vælger en standardpære. En LED-pæres indgangseffekt afhænger af antallet af dioder og deres lysstyrke samt af farvetemperaturen. 
 
                                            
 
 
Lysstrøm
 
Lysstrøm er en vigtig parameter, som vi skal være meget opmærksom på, når vi køber en pære. Parameteren indikerer lysenergien, som udsendes af lyskilden på ét sekund, og derfor kaldes det for lysudgang.
 
Standardpære Halogenpære Energisparepære  LED-pære Lysstrøm          
 25W 25W  5W  3W  210-204 lm 
 40W 40W  9W  5W  400-450 lm
 60W 60W 13W  9W  700-740 lm 
 100W 100W  22W  15W  1300-1500 lm 
 
Det er ikke ny information, at lysstrømmen falder, jo ældre lyspæren er. Lysstrømmen mindskes i næsten alle lyskilder. I kompakte pærers levetid falder lysstrømmen til kun 30% af dens originale værdi. I LED-pærer falder lysstrømmen til 70% af dens originale værdi. En LED-pære bør ikke blive varm. En temperatur over 70 °C reducerer en LED-pæres levetid. Den højere temperatur kan være forårsaget af en utilstrækkelig pærestruktur, men også af en upassende placering. Du bør f.eks. ikke bruge en LED-pære sammen med en anden pæretype under én lampeskærm. 

Det er også godt at finde ud af, om den angivne lysstrøm er tilgængelig med det samme, eller om den lyser gradvist op. LED-lyspærer giver en fuld lysudgang med det samme, hvor kompakte, fluorescerende pærer skal bruge et par minutter på at give en fuld lysudgang. Det er derfor, kompakte, fluorescerende pærer ikke er velegnet til rum, hvor du tænder og slukker lyset ofte. Hyppig tænding og slukning af lamper reducerer også disse lyspærers levetid markant. 
 
                                                                               
 
 
Lysstyrke
  
Lysstyrken er den del af lysstrømmen, der falder på en overflade, per enhedsområde, og den afhænger af en lyskildes lysstrøm, af strålevinklen samt af afstanden af det målte område fra lyskilden.
Det er en meget vigtig enhed, og den kan nemt måles af en luxmåler. Lysstyrkens værdier i bestemte rum er angivet nedenfor: 
 
 Type rum, job eller aktivitet Lysstyrke (lx)
 Trappe 30
 Gang 70 
 Badeværelse, toilet 150 
 Køkken, stue og spisestue 250-350 
 Lys til læsning, skrivning, småjobs  500 
 

Belysningens enhed er lux (lx), hvilket er belysning produceret af lysstrøm 1 lm, der falder på et område på 1m². Lysstyrken afgøres dog også af lyskildens afstand fra det belyste område (jo længere afstanden er, des flere lumen er nødvendige) samt af lysstrålernes vinkel/retning (jo lavere lysstrålernes faldevinkel er, des svagere er belysningen). Når du køber en lyskilde, anbefales det, at du undersøger antallet af lumen (lm), hvilket er angivet på lyspærens emballage. Antallet af lumen er en enhed for lysstrøm, hvilket udtrykker den samlede mængde lys, som udsendes af lyskilden i alle retninger på et sekund. 

Spørg om alt

Clara

Vi vil hjælpe dig med et valg såvel som tekniske udfordringer

78733244  (Man-fre fra kl. 8:00 til 16:30)

Spørg

RELATEREDE produkter

Copyright © 1994 - 2024 Donoci s.r.o. Alle rettigheder forbeholdes. Information om personlig databehandling. i