Levý banner
Pravý banner
MENU


0 0 kr.
999 kr. mere, for at få gratis forsendelse
Kategori

Sådan bruger du den korrekte lysfarve

Du vil måske også være interesseret i
ZaschaZascha

Svar:

Du må aldrig undervurdere valget af lysfarve og lysstyrke de forskellige steder i hjemmet, da hvert rum har sine egne egenskaber. Lyset bruges til forskellige formål, så derfor er det en god idé at tænke mere over det rette valg af belysning. Ved hjælp af dette kan du skabe den rette stemning og føle dig tilpas i hjemmet.

Hvad er lysfarve helt præcist, og hvad er dens værdi? Hvor skal man placere lyskilden, så den er nyttig, og du føler dig tilpas, men den ikke trætter øjnene mere end højst nødvendigt?

Lysfarve (kromaticitetstemperatur)

En af lyskildens vigtigste parametre er lysfarven, eller kromaticitetstemperaturen. Den afgør til en vis grad den lysfarve, som lyskilden har. En enhed er én Kelvin, som spænder fra 1800-16000K. Jo højere værdien er, des hvidere/koldere er lyset. Jo færre Kelvins der er, des mørkere/varmere er lyset.

 
Vi støder mest på disse tre basistyper:

  • Varm hvid

Hvis værdierne ligger mellem 2700-3500K får vi de såkaldte varme hvide lys. Denne nuance er tættest på den klassiske pære. Den har en gul, eller endda en orange-rødlig farve, der mindre om ild eller en solnedgang/solopgang. Menneskeøjet opfatter den som tryg og afslappende - den fremkalder en følelse af hygge, og således er den velegnet overalt, hvor vi ønsker at føle os tilpas. Vi vælger derfor varmere farver på omkring 3000K til rum, hvor vi ønsker at slappe af. Det kan f.eks. være i soveværelset, stuen eller børneværelset. Dette lys kan gøre rummet yderst komfortabelt, men du skal huske på, at det trætter øjnene (gør dig søvnig), og det er derfor ikke velegnet til arbejde, læsning, eller andre aktiviteter der kræver koncentration.  

Røde og orange nuancer med et gult skær i et kunstigt lys er yderst populære former for varme farver - de skiller sig meget godt ud, og de anvendes ofte til belysning i spisestuer, soveværelser og rum, som vi generelt bruger om aftenen. 

 
  • Dagslyshvid

Dagslyshvid har et hvidt og let blåligt skarpt lys, der minder om dagslys. Værdien på farvespektrummet spænder fra 4500 til 6500K. Denne farve understøtter aktiviteter og koncentration, og derfor passer den til rum, hvor du arbejder eller studerer. Lys indenfor disse værdier er koldere og skarpere - det trætter ikke øjnene lige så meget (det gør dig ikke søvnig). 

Det er eksempelvis en god løsning til badeværelser, hvor du har brug for et skarpt lys med en så realistisk farve som muligt - det vil sige en højere Ra-værdi (se nedenfor). Især kvinder, der lægger makeup på badeværelset, vil sætte pris på dette. Det er også velegnet til køkkener, hvor der skal være nok lys i realistiske farver - især over køkkenbordpladerne, hvor man tilbereder mad, samt over spisebordet. Det samme gælder kontorer, arbejdsrum, lagerrum eller andre steder, hvor der mangler naturligt lys (gange, kældre, toiletter mv.). 

I de ovennævnte rum kan du vælge en lyskilde, som har en kromaticitetstemperatur på omkring 5000K eller mere. Til sammenligning: Klassisk dagslys på en overskyet dag har omtrent 7000K, så du behøver ikke bekymre dig om, om lysfarven vil blive for meget. 
 
Sådanne skarpe, hvide nuancer hjælper dig med at overkomme træthed og øge din arbejdsproduktivitet. Vær dog forsigtigt, når du vælger lamper til et rum, der er designet i en traditionel eller rustik stil - lyset skal generelt stemme overens med møblerne i dit hjem, og i dette tilfælde vil koldere farver se ret unaturlige ud.  


Koldere, blålige farver fremkalder et indtryk af renlighed, og de ser moderne ud - især i kombination med kolde pastelfarver. Du kan undertrykke det kolde lys ved at bruge varme, gule nuancer. Udvalget af farver kan få dit interiør til at se mere universelt ud og syne større. Uanset hvad vil det se helt vidunderligt ud.  

  
  • Kold hvid
Kold hvid har værdier fra 6500-9000K.

Du vil muligvis ikke vælge et lys med værdier over 7000K til dit interiør, da lyset er for koldt. Det afgiver et blåligt lys, der er ret unaturligt for øjnene og som nærmest kan være ubehageligt. Det er derfor mere velegnet til industribygning og sundhedsfaciliteter. 

Det er altid bedst at følge dit hjerte uanset hvad. Dét, der er nævnt ovenfor, er ikke en fast regel - det afhænger altid af den individuelle opfattelse. Vi tolererer hver især forskellige farver på forskellige måder, og vi kan være lysfarver i henhold til dette. Du kan også basere dit endelige valg af en varm eller kold farve i henhold til de ting, du foretager dig i hvert rum. 

Udover de tre primære farvetyper eksisterer der også nogle specielle lysfarver, der specifikt bruges til kød, delikatesser, frugt eller blomster. Takket være et unikt kombineret farvespektrum ser de naturlige og friske ud. Et specielt farvespektrum bruges også til belysning af planter, akvarier og terrarier med små kæledyr. En anden farvetype, med en kromaticitetstemperatur på omtrent 5300K, anvendes i laboratorier, gallerier og museer
 
Farvegengivelsesindekset Ra er en indikation på farveopfattelsens troværdighed. Det hjælper med at se ting i deres naturlige farver sammenlignet med et klart dagslys. Denne værdi kan spænde fra 0 til 100, og jo højere Ra-værdien er, des mere trofast farvegengivelse har lyskilden. 



Lysstrøm


Du skal også tænke over, hvilken lysstyrke (lysstrøm) der er nødvendig til de forskellige aktiviteter. Når du vælger en lyskilde, skal du også tage højde for lysstrømmens værdi, som er målt i lumen (lm), og som bruges til at afgøre lysstyrken eller mængden af lys, der udsendes i alle retninger. Jo flere lumen der er, des bedre er lysstyrken. 

Lysets trick og den æstetiske opfattelse af interiøret 

Lys og lyseffekter har stor magt - de komplementerer den overordnede karakter og rummets overordnede look. De kan også påvirke vores opfattelse af farver på møbler og tilbehør. 


Fra et æstetisk standpunkt taler vi om det overordnede indtryk forårsaget af lysfarven i forbindelse med en specifik farvestil i interiøret og møblerne. Rummets størrelse, væggenes farver, møblernes placering - alt dette er vigtigt, når du vælger lysfarver og den korrekte placering af lamperne. Du skal nemlig helst undgå, at et mørkt hjørne, der ikke har noget nyttigt formål, bliver oplyst i dit rum, eller at rummet bliver dårligt oplyst med utilstrækkelig synlighed. 

Ekstra belysning kan være yderst nyttigt med den æstetiske opfattelse. Det kan hjælpe dig med at oplyse og fremhæve et specifikt objekt, en pyntegenstand eller et møbel. Gallerilamper, spejle med belysning eller indbygningsspots i lofter eller møbler er nogle af disse ekstralamper. Møbler med glaselementer (såsom bogreoler, displayreoler mv.) ser yderst flotte ud, når de oplyses på sådan en måde. 

Vægfarverne har betydning

Her er hvid en meget praktisk farve. Det er en universel farve, der er moderne og tidløs. Den er ikke aggressiv eller dominerende. Den er naturlig, og du kan frit kombinere den med alt. Når du kommer hvid på væggene, forstørres rummet visuelt, da farven reflekterer lyset, hvilket også gør sig gældende med andre lyse farvenuancer. Hvid eller lyse farver, der kombineres med passende belysning, vil oplyse og forstørre rummet i dit hjem. 


bílá stěna světlo rozsvěcuje 

Hvide eller lyse farve, sammen med en passende belysning, vil oplyse og forstørre rummene i dit hjem, 
 
Det er almen kendt, at mørke farver absorberer lyset og formindsker rummet visuelt. Rummet fremstår derfor mørkere og mere indelukket, og det kan endda virke en smule deprimerende. Det er noget, du også skal tænke over, når du vælger den rette farvebelysning. Et koldere lys lyser farverne op og kompenserer for det manglende dagslys i mørkere rum. 

tmava sin

Mørke rum absorberer lyset

Farvegengivelse via de seneste teknologier

Dekorative lamper bruges ofte i mange hjem, og det kan eksempelvis være LED-lysbånd, som er yderst originale og nyttige og med en særdeles rig farvegengivelse. De har en universal og fleksibel anvendelse, og de kan være både dekorative og praktiske. De anvendes typisk i områder, hvor der mangler dagslys. De er meget populære i køkkener, hvor de kan bruges til at oplyse køkkenbordplader. De kan også skabe et godt lys i et børneværelse, på en bar, ved en pejs eller ved sengen. Derudover er de praktiske at have på trapperne, i klædeskabet, i displaymøbler mv. 


Der findes LED'er i forskellige farver, og de kan udsende den ønskede farve uden at anvende farvefiltre. Ved at anvende tre basisfarver (rød, grøn og blå - RGB LED-lysbånd), er det muligt at blande farverne frit med RGB-funktionen eller ændre lysscener. De mest almindelige farver er hvid, blå, rød, grøn og gul. Ved at kombinere ravgul, hvid og blå (AWB) kan du skabe en efterligning af dagslys. 

Det er også muligt at ændre den hvide farve – den såkaldte dynamisk hvid. Du kan blande dem efter behov, fra kolde til varme farvetoner. Takket være en digital fjernbetjening med forudindstillede funktioner kan du ændre farver eller lysstyrke LED'erne kan langsomt dæmpes, men du kan også ændre lysdispositionen fra centreret til spredt. Vi tilbyder mange flere interessante effekter såsom forskellige farveovergange, glimtende mv. 
 
De seneste teknologier giver dig mulighed for at opleve rummene i dit hjem på en helt ny måde, og når vi talker om lyseffekter, kan vi bl.a. anbefale dæmpbare produkter. Udover LED-lysbånd findes der også dæmpbare pærer, hvide eller farverige (vær opmærksom på pæren, som kan være klar eller mælkehvid, hvorfor den endelige farvegengivelse kan variere), eller dæmpbare lamper med et allerede installeret LED-modul. De fleste af dem kan styres med en praktisk fjernbetjening

 
 
Selv den såkaldte smart-belysning er ikke længere noget nyt - denne form for belysning kan ikke bare styres med en fjernbetjening, men også med en smartphone eller tablet vi en særlig app og en Wi-Fi-forbindelse. Hvis du er til moderne teknologier, bør du uden tvivl vælge disse trends, som giver dig farvegengivelse i alle hvide nuancer i høj kvalitet (fra varm til kold) og også en kombination af forskellige andre farver og lyseffekter. Du kan således selv vælge farven afhængigt af dit humør eller dine behov. 



Hoved- og sidebelysning, direkte og indirekte

Hvad angår opfattelsen af lysfarver i en bredere sammenhæng, skal vi også afklare lysets betydning inden for opfattelsen af hele rummet og opdelingen af lamper i hoved- og sidelamper samt direkte og indirekte lamper.

Hovedbelysning

En stue er som regel hovedrummet og det største rum i hjemmet, og det er primært her, de fleste aktiviteter finder sted. Det tjener mange forskellige formål: Det er her, vi slapper af, underholder gæster, ser tv, arbejder og læser. Men vi har brug for den rette belysning til hver af disse aktiviteter, herunder en lampe med en specifik farvegengivelse og lysstyrke. 

En pendel, der er placeret i midten af rummet, er stadig den vigtigste centrallampe i de fleste hjem. Vi bruger denne lampe til aktiviteter i hverdagen, så den skal derfor være effektiv og give et vandret lys, der oplyser hele rummet. Vi kan også opnå den allestedsnærværende belysning ved at bruge flere lamper på samme tid - det kan f.eks. være moderne indbygningsspots eller belysning, der består af flere lamper, der kan peges i forskellige retninger. 
 

Da stuen primært bruges som et sted til afslapning, skal vi vælge en varm hvid belysning (2700-3500K). Dette kan dog variere afhængigt af de aktiviteter, vi laver i rummet. Derfor kan et udvalg af forskellige hvide farvenuancer være en god idé. Et koldere lys er nødvendigt, når man arbejder eller læser, mens vi bør vælge en varm hvid farve, når vi slapper af. Dem, som kan lide at være med på moden, følge de seneste trends samt nye og effektive teknologier kan vælge den førnævnte smart-belysning, som tilbyder et bredt udvalg af farvegengivelse

Sidebelysning

Udover hovedbelysningen har du også brug for sidebelysning eller ekstrabelysning. Dette er ikke kun af praktiske årsager, men også af æstetiske årsager. Dette er for det meste lamper og små lamper, men også væglamper og dekorative lamper, der oplyser rummet flot og skaber en afslappet stemning. I de fleste hjem finder vi en gulvlampe som ekstra belysning, som er placeret ved siden af sofaen eller lænestolen, eller en lille lampe på et bord eller en hylde. 

Direkte belysning

Et direkte lys er som regel uskærmet, og denne gruppe inkluderer eksempelvis pendler, spotpærer, LED-paneler og andre lamper, der er monteret i loftet og lyser nedad. Disse lamper har en meget effektiv lysstrøm, og de producerer som regel nok lys. Det, der er vigtigt her, er, at der skal være en tilstrækkelig lysvinkel på den respektive lyskilde. Jo større vinklen er, jo større et område bliver oplyst. En lavere lysvinkel (30-60°) bruges af spotlamper/retningsbestemte pærer, og de er beregnet til oplysning af et specifikt sted; hvis du har brug for at oplyse et større område, skal du bruge pærer med en højere lysvinkel, mindst 120° (lamper, indbygningslamper, central belysning i rummet mv.). 

 rozptýlené světlo

Indirekte belysning

Noget helt andet er indirekte belysning - et spredt lys - som er en form for belysning, der bruges til at oplyse rummet på en mere blid måde. Lyset lyser som regel opad og er reflekteret på væggene i rummet, herunder loftet (f.eks. i form af forskellige væglamper, pendler, gulvlamper eller dekorative lamper). Den indirekte belysning forstørrer rummet visuelt, og det er samtidig blidere, men da lyset reflekteres i loftet, falmer lysstrømmen, og derfor er der behov for mere effektive pærer. Vi bruger f.eks. indirekte belysning, når vi ser tv, eller når vi ønsker at skabe en mere intim stemning - alt i alt er belysningen velegnet til afslapning, da den skaber en rolig stemning, som de fleste værdsætter efter en lang dag. Varme hvide nuancer (omkring 3000K) anvendes som regel til denne type belysning. 
 
For at opnå markante energibesparelser, og for at beskytte miljøet, anbefaler vi, at du bruger moderne LED-lamper og lyskilder, som bliver mere og mere populære. 

 
 
Uanset, hvilken lysfarve du vælger, er det vigtigt, at du føler dig tilpas i dit hjem. Derudover bør du også tænke langsigtet, så du får et lys, der er økonomisk, sikkert at anvende og af høj kvalitet. Vi vil selvfølgelig gerne hjælpe dig med dette, så derfor tilbyder vi både information og et bredt produktsortiment i vores webshop. 

Autor článku:

Zascha Překlady_externisti

Spørg om alt

Clara

Vi vil hjælpe dig med et valg såvel som tekniske udfordringer

78733244  (Man-fre fra kl. 8:00 til 16:30)

Spørg

RELATEREDE produkter

Copyright © 1994 - 2024 Donoci s.r.o. Alle rettigheder forbeholdes. Information om personlig databehandling. i